Opetusvideot

Keväinen tervehdys!

Tämän kevään ITK-messujen ehdoton kohokohta oli Pekka Peuran (maot.fi) ja Laura Touhilammin Oppimisen näkyväksi tekeminen pedagogisen muutoksen helpottajana -workshop. Pekka Peuran kehittelemä oppimismalli perustuu siihen, että oppimismotivaatiota ohjaa kolme tekijää, jotka ovat AutonomyMastery ja Purpose. "Perinteinen" opettajajohtoinen opettaminen palvelee noin 20% luokan oppilaista. 80% luokasta siis joko tylsistyy kuoliaaksi tai ei siltikään pysy opetuksen perässä.

Motivaatio lisääntyy, jos oppilaalla on autonomia omasta oppimisestaan, eli vapaus edetä omaan tahtiin (autonomy). Toisaalta motivaatio lisääntyy, jos tehtävät ovat riittävän haastavia, mutta ei kuitenkaan lannistavan vaikeita (mastery). Kolmas ja ehkä se haastavin toteutettava on se vastaus kuuluisaan kysymykseen "Mihin tätä tarvitaan?" (purpose). Tähän saattaa auttaa, jos oppilaalle näytetään, miten opittava asia sijoittuu laajempaan kokonaisuuteen: Matematiikan karttapallolle. Liittäminen arkielämän tilanteisiin ja nuorten omaan kokemusmaailmaan auttaa myös motivoimaan. Usein esim. taito- ja taideaineissa tarvitaan matematiikkaa. Pienen opetustuokion liittäminen teknisen työn mittakaavojen piirtämiseen motivoi opettelemaan teorian, joka on välttämätön hetken kuluttua käytäntöön soveltamisessa.

Yksilöllisen oppimisen mallissa on voimakkaita piirteitä flipped classroom -menetelmästä, joka sen tarkemmin avaamatta tarkoittaa opetuksen kääntämistä niin, että opettajajohtoinen osuus (teoria) opiskellaan kotona esim. (opetus)videoiden avulla ja varsinainen oppitunti käytetään tehtävien tekemiseen.

Opettaja opetusvideon tekijänä

Opetusvideoita voi tehdä eri tarkoituksiin. Itse olen tehnyt videoita palvelemaan suurempaa yleisöä Opetus.tv -sivulla. Videon suunnittelu on tällöin aivan erilaista kuin esimerkiksi yksittäiselle ryhmälle tehty video, jossa voi mm. viitata johonkin luokan sisäiseen sisäpiirivitsiin tai ylipäätään suunnitella videon juuri ryhmän omia tarpeita palvelemaan.

iPad on mainio työväline opetusvideon tekemiseen. Se on kuin mukana kulkeva ministudio, joka sisältää kosketusnäytön, mikrofonin ja kameran. Videoita voi tehdä erilaisin tekniikoin. Yksi tapa on kuvata videokameralla opetus. Toinen vaihtoehto on tehdä stop motion -elokuva käyttämällä siihen tarkoitettua appia, kuten iStopMotionia. Kolmas tapa, jota itse käytän paljon, on nauhoittaa ruudun liike ja ääni videoksi. Tähän tarkoitukseen on useita appeja olemassa: Explain Everything, Educreations, Doceri, jne.

Viimeisin yksittäiselle ryhmälle tarkoitettu video valmistui eilen 8D-luokalle. Olin itse pitämässä iPad-koulutusta ja päätin keventää sijaisen työtä tekemällä ympyrän sektorin pinta-alan laskemisesta pienen videon:

Videossa käytetty ympyrän kuva on luotu GeoGebran iPad appilla ottamalla valmiista ympyrästä näyttökuva. Sen jälkeen itse video on tehty Explain Everythingillä nauhoittamalla ruudun liike ja ääni videoksi. Vinkki: Kuva kannattaa lukita Explain Everythingin taustalle, ettei se vahingossa liiku, jos sen päälle tarvitsee videon aikana piirtää. Kun video on valmis, Explain Everythingistä löytyy ominaisuus, jolla videon pystyy lataamaan suoraan YouTubeen. Jos jälkieditointia tarvitaan, voi videon tallentaa kuvarullalle ja editoida videoa esim. iMoviella.

Oppilaat opetusvideoiden tekijöinä

Miksi oppilaiden pitäisi tehdä opetusvideoita? Vaikka näistä syistä:

 • Videoilla käytetään oppilaiden omaa kieltä (vertaisoppiminen)
 • Opittava asia on todella osattava, että videosta tulee hyvä. Oppilas on saanut videon mielestään valmiiksi, mutta kun katsoo lopputuloksen, tajuaa ettei asiaa voi ilmaista näin epäselvästi.
 • Opettaja saa paljon tietoa oppimisprosessista: mahdolliset ajatusvirheet ym.
 • Vaikka lopputulos ei olisi priimaa, tapahtuu oppimista lopputulosta kohti pyrkiessä. Lisäksi opitaan TVT-taitoja.

9E-luokan kanssa toteutettiin videoprojekti:

 • matematiikan valtakunnalliseen kertaaminen tekemällä opetusvideoita
 • parityöskentelynä
 • yläkoulun oppisisällöt jaettiin pieniin aihekokonaisuuksiin, joista jokainen pari valitsi yhden aiheen
 • toteutustapa vapaa, mutta iPadia piti käyttää kuvauksissa

Oppilaille annettiin pientä vinkkiä toteutukseen:

Alla muutamasta videosta koottu pieni kooste:

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img>
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

 • HTML-merkintää ei sallita.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.